Provincie legt vijftig stuwen aan in West-Vlaamse grachten tegen wateroverlast - Oedelem

08/10/2012
De provincie West-Vlaanderen zal 50 nieuwe stuwen bouwen in grachten. Gedeputeerde Bart Naeyaert kondigde het proefproject aan in Oedelem, waar er al een aantal stuwen staan. De stuwen moeten het water langer vasthouden en zo overstromingen in bepaalde gebieden tegengaan.
 
Een project van deze omvang is nieuw in Vlaanderen.  De stuwen zullen gebouwd worden in 16 bovenstroomse gebieden, verdeeld over Beernem, Oostkamp, Wingene en Ledegem. Doel is om het water langer vast te houden en op die manier overstromingen te beperken. De stuwen zorgen er in tijden van droogte ook voor dat de landbouwvelden minder snel uitdrogen. Daarvoor wordt ook nauw samengewerkt met private partners en landbouwers.
Swiss AAA+ Uk Replica rolex Watches UK - High quality fake rolex watches UK sale

Choose the best cheap swiss replica watches UK shop to buy. Swiss cheap fake Rolex, TAG Heuer, panerai watches on sale online.
 
Er zullen verschillende soorten stuwen gebouwd worden om te zien welk type het best werkt. In Beernem, waar zo'n watervertragers al aangelegd zijn, gaat het om een stuw met een betonbuis met een diameter van 30 centimeter. Daarbovenop komen kasseien of zandzakjes die het water langer tegenhouden en zorgen voor een meer geleidelijke afwatering.
 
Het project kost 103.000 euro, waarvan 85.000 euro gesubsidieerd wordt door het Europese fonds in het kader van Plattelandsontwikkeling.
 
 
Het Nieuwsblad, maandag 8 oktober 2012