Provincie West-Vlaanderen verleent milieuvergunning voor windmolens in Wielsbeke en Waregem

08/08/2013
De deputatie van de Provincie West-Vlaanderen heeft in haar zitting van donderdag 8 augustus een milieuvergunning verleend voor een nieuw windturbinepark in het  industriegebied langs de Leie in Waregem en Wielsbeke. Het betreft een gezamenlijk project van de nv Katoen Natie (twee windturbines langs de kant van Wielsbeke) en bvba Storm Desselgem (twee windturbines langs de kant van Waregem).
 
De aanvraag voor windturbines werd gunstig geadviseerd door alle betrokken Vlaamse adviesinstanties en door de Provinciale Milieuvergunningscommissie.
 
Uit het onderzoek is gebleken dat de hinder en de risico’s voor de omgeving kunnen beperkt blijven en dat aan alle geldende normen inzake geluid, veiligheid en slagschaduw kan worden voldaan.
 
De deputatie is van oordeel dat windturbines hier ruimtelijk thuishoren. De Leie is volgens het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen geselecteerd als grote riviervallei.
De locaties waar de windmolens voorzien werden liggen ter hoogte van een (gedeeltelijk) ontwikkeld bedrijventerrein. Bijgevolg is het natuurlijk karakter van de Leievallei in deze zone reeds aangetast. De inplanting van de windturbines staat een verdere ontwikkeling van de bedrijventerreinen niet in de weg. Beide aanvragen zijn gelegen nabij een stedelijke kern. Ondertussen heeft de Vlaamse overheid ook reeds de nodige stedenbouwkundige vergunningen verleend voor deze 4 windturbines.