Inagro boekt succes met de voortplanting van snoekbaars

07/05/2014
Het volledig zelf kweken van snoekbaars in Vlaanderen ligt binnen handbereik. Dat blijkt uit resultaten van het West-Vlaamse onderzoeks- en adviescentrum Inagro. Met de succesvolle ontwikkeling van het voortplantingsproces in aquacultuur is een grote horde genomen. Op de site in Rumbeke is zowel de eileg, bevruchting als de eerste opgroeifase geslaagd. Eenmaal de visjes meer dan vijf gram wegen, begeeft Inagro zich terug op vertrouwd terrein aangezien haar Praktijkcentrum aquacultuur al sinds 2010 onderzoek doet en ervaring opbouwt rond de productie van snoekbaars.
 
 
 
 
Aquacultuur staat in Vlaanderen nog in zijn kinderschoenen. Toch voert Inagro al sinds 2008 onderzoek naar de duurzame productie van snoekbaars met een eigen praktijkcentrum. Dat werpt vruchten af. De eerste jaren werden besteed aan onderzoek naar de opkweek- of opgroeifase van de snoekbaars, van een visje van tien gram tot consumptievis van een kilo. Drie jaar op rij slaagde Inagro erin om volgroeide snoekbaars aan de Vlaamse Visveiling te leveren.
 
De laatste twee jaar werd aanvullend ook het onderzoek naar de eigenlijke voortplanting van snoekbaars in gevangenschap opgestart. Dat is nodig omdat men vandaag slechts op enkele plaatsen in Europa snoekbaarsjes kan kopen in de pootvislevensfase, die bovendien niet altijd de gewenste kwaliteit hebben. Dat resulteert in een trage groei en dus in meerkosten voor de kweker. Vorig jaar ging in Vlaanderen het bedrijf Fish2BE van start met pootvisproductie. Daardoor is het van groot belang dat er in eigen regio meer kennis ontwikkeld wordt over deze levensfase van de snoekbaars. Enkel zo kan de voorplanting in aquacultuur geoptimaliseerd worden.
 
"Na twee jaar onderzoek en bijstellen van kweektechnieken kunnen we dit jaar spreken van een succes bij de voortplanting van de snoekbaars. Half april werden de eerste nesten met eitjes gevonden. De larfjes kwamen uit het ei na vier dagen. Met hun totale lengte van zo'n 5-6 millimeter zagen ze er stevig en gezond uit", klinkt het bij Inagro. Tot vorig jaar waren de moederdieren waar Inagro mee werkte nog te jong. Daardoor waren de larven niet sterk genoeg en faalde het opkweken. Nu kan de kleine visjes dus wel geleerd worden om droog voeder op te nemen zodat ze kunnen uitgroeien tot een snoekbaars van één kilo.
 
Inagro laat weten ook volgend jaar de voortplantingsfases te onderzoeken en te optimaliseren, "aangezien we met deze ogenschijnlijk grote stap slechts aan het begin staan van een succesvolle snoekbaarssector", klinkt het. Verder onderzoek verloopt in samenwerking met andere instituten, waaronder de UGent en Aqua-ERF, en met het bedrijfsleven (Fish2BE en INVE).
 
 
 
Vilt, woensdag 7 mei 2014