West-Vlamingen waakzaam voor bacterievuur

03/06/2014
In Het Nieuwsblad roepen de provincie West-Vlaanderen en de gemeenten iedereen op om waakzaam te zijn voor de plantenziekte bacterievuur en de gevaarlijke plant reuzenberenklauw. “Bacterievuur kan een ernstige bedreiging vormen voor onze West-Vlaamse fruitteeltbedrijven en boomkwekerijen”, zegt gedeputeerde voor Landbouw Bart Naeyaert. “Het is belangrijk dat we met zijn allen samenwerken om de infectiedruk van bacterievuur binnen de perken te houden.”
 
Bacterievuur is een plantenziekte die vooral bij meidoorn en fruitbomen voorkomt en fruit- en boomkwekers kopzorgen baart. Kenmerkend voor bacterievuur zijn het bruinzwart verkleuren, verdorren en verschrompelen van bloesems, bladeren en twijgen. Ook veel sierstruiken zijn gevoelig voor de ziekte. Een particulier kan dus een mooie plant in de tuin verliezen. Bovendien kunnen zijn geïnfecteerde planten aan de basis liggen van een economische ravage in een vlakbij gelegen professionele plantage.
 
De reuzenberenklauw is een sterk woekerende, uitheemse plant die makkelijk vier meter hoog wordt en grote spitse bladeren heeft. Het sap van de plant veroorzaakt samen met zonlicht ernstige brandwonden. Inwoners van West-Vlaanderen kunnen door bacterievuur zieke planten of de aanwezigheid van reuzenberenklauw melden aan de milieudienst van hun gemeente.
 
Voor meer info zie www.bacterievuur.be
 
 
 
Vilt, dinsdag 3 juni 2014