Wereldwaterdag@school in Gistel, Roeselare, Kortrijk en Middelkerke

20/03/2015

Op vrijdag 20 maart was ik te gast in het Sint-Godelievecollege in Gistel voor het slotmoment van Wereldwaterdag@school. 1200 leerlingen van het SIGO en Atlas namen er deel aan de Walk4Water met interactieve standen die telkens de aandacht vestigden op een millenniumdoelstelling. Deze wereldburgers van morgen herverdeelden symbolisch het water op onze planeet. Kippenvelmoment ('t was koud :-) ) voor wie er bij was.

 

 

 

De Provincie West-Vlaanderen organiseerde op vrijdag 20 maart de West-Vlaamse editie van ‘Wereldwaterdag@school’ in vier gemeenten: Gistel, Roeselare, Kortrijk en Middelkerke.
Op die dag wandelen leerlingen en leerkrachten uit basisscholen en secundaire scholen de ‘Walk for Water’ om aandacht te vragen voor de waterproblematiek en ‘veilig en proper drinkwater voor iedereen en voor altijd’.
In West-Vlaanderen nemen zo’n 31 scholen deel. In totaal komen daarmee minstens 3.850 leerlingen en leerkrachten op straat. In Gistel, Roeselare, Kortrijk en Middelkerke komen ze samen voor een feestelijke slotapotheose.
 
‘Walk for water’
Door te wandelen tonen leerlingen en leerkrachten dat ze solidair zijn met kinderen en volwassenen die geen toegang tot drinkbaar water hebben, brengen ze hun bezorgdheden over aan de beleidsmakers en reiken ze hun eigen oplossingen voor de waterproblematiek in de wereld aan.
 
Waterproblematiek
Miljoenen mensen moeten dagelijks gemiddeld zes kilometer stappen om water te halen voor hun basisvoorzieningen. Heel vaak zijn het kinderen en kunnen ze daardoor niet naar school. De Verenigde Naties riep 22 maart uit tot ‘Wereldwaterdag’ om dit probleem uit de wereld te helpen en bij het ruime publiek bekend de maken. 2015 is bovendien de deadline voor de Millenniumdoelstellingen.
 
Niet alleen in West-Vlaanderen
Ook elders in België wordt ‘Wereldwaterdag@school’ georganiseerd. Ruim 640 scholen uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië doen mee. Op www.wereldwaterdagatschool.be registreren de deelnemende scholen het aantal gestapte kilometers. De kracht van dit aantal moet een krachtig signaal vormen.
In bijlage is het volledige West-Vlaamse programma van ‘wereldwaterdag@school’ terug te vinden.