Nieuwe broedinstallatie voor snoekbaars bij Inagro

15/06/2015

Het praktijkcentrum Aquacultuur van Inagro heeft een nieuwe broedinstallatie voor snoekbaars in gebruik genomen. Die moet de zelfgebouwde pilootinstallatie vervangen die er vorig jaar in slaagde meer dan 10.000 pootvissen te produceren. “Deze innovatieve, geautomatiseerde broedinstallatie moet de onderzoeksmogelijkheden in de kweek van snoekbaars uitbreiden en versterken”, klinkt het. Inagro wil op die manier de prille aquacultuursector in ons land verder ondersteunen.

Voor de nieuwe broedinstallatie die uniek is in België kon Inagro rekenen op de samenwerking met enkele Duitse onderzoekscentra. Momenteel worden in de nieuwe opstelling zo’n 200.000 larven van drie weken oud, geboren bij Inagro, opgekweekt op verschillende voederregimes. Het nieuwe systeem telt daarvoor 12 tanks van elk 200 liter die automatisch gereinigd worden met een robotarm. Dat levert een belangrijke besparing op arbeid op en verhoogt de hygiëne in de tanks aanzienlijk.
 
De belichting op basis van LED-licht kan elk lichtregime van de wereld nabootsen. “We simuleren hiermee de zonsopgang en -ondergang zodat de stress bij de kleine larven wordt beperkt”, aldus Inagro. Er werd ook een zuiveringsinstallatie gebouwd zodat het waterverbruik van de broedinstallatie beperkt blijft. Dit alles wordt aangestuurd en gemonitord met de computer. “Deze constante opvolging is essentieel, want de larven zijn erg broos en zwemmen met maar liefst 20.000 in één tank”, aldus het praktijkcentrum.
 
Inagro kan voor deze nieuwe broedinstallatie rekenen op middelen van de provincie West-Vlaanderen, Vlaanderen en het Europees Visserijfonds.
 
 
 
Vilt, maandag 15 juni 2015