Landbouwers uit Westhoek reconstrueren WOI op hun erf

24/08/2015
Landbouw heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar werd er tegelijkertijd ook zwaar door getroffen. Zeker in West-Vlaanderen, waar veel boerderijen en akkers verwoest werden. De landbouwers uit de streek moeten vandaag echter terugvallen op mondeling overgeleverde oorlogsverhalen om de impact op hun boerderij te kunnen inschatten, zonder enige zekerheid dat de verhalen kloppen. Naar aanleiding van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog besloten Inagro en CAG daarom een begeleidingstraject op te zetten voor landbouwers die hun oorlogsverleden willen reconstrueren. 
Het voorbije jaar kregen tien bezoekboerderijen persoonlijke begeleiding bij hun zoektocht, wat afgelopen vrijdag resulteerde in de overhandiging van een gepersonaliseerd informatiepaneel voor elke boerderij door gedeputeerde Bart Naeyaert. Bovendien werkt CAG nog aan een handleiding met tips en hulpmiddelen voor wie zelf het oorlogsverleden van zijn boerderij wil achterhalen. Binnenkort zal die te vinden zijn op www.boterbijdeviswo1.be.
 
 
De tien landbouwers die persoonlijke begeleiding kregen, zijn allemaal bezoekboerderijen. Dit wil zeggen dat zij vaak consumenten over de vloer krijgen, die zeker tijdens deze herdenkingsjaren vragen stellen over de impact van de oorlog op de boerderij. Dat de vraag naar meer info over die oorlogsjaren bij de boeren groot is/was, merkte Inagro tijdens een algemeen studiemoment over WOI begin 2014. “Daarom hebben we onze bezoekboeren een paar maanden later nog eens uitgenodigd, en zijn we samen met CAG en de tien bedrijven die wilden meewerken met dit project van start gegaan. We hebben een aantal theoretische en praktische vormingsmomenten georganiseerd, en zijn samen met de landbouwers in de archieven van de stadsbibliotheek van Ieper en het documentatiecentrum In Flanders Fields Museum gedoken”, vertelt Inagro-medewerker Katrien Grauwet. 
 
Het project kreeg de naam ‘WOI op ’t erf’ en kon rekenen op de financiële steun van de provincie West-Vlaanderen. Die laatste financierde ook de gepersonaliseerde informatiepanelen, een visueel hulpmiddel voor de landbouwers om het verhaal van hun hoeve in de tijd en geografisch te situeren. De deelnemers kiezen zelf wat ze doen met de informatie die ze vergaard hebben, maar gastvrouw Marleen Lottegier van hoeve ’t Lindebos is in ieder geval van plan er een arrangement rond aan te bieden. Op loopafstand van haar boerderij ligt een goed bewaarde, Duitse bunker en een (helaas onbetreedbare) Britse ondergrondse slaapplaats. “Als niemand er iets mee doet, zal dit gewoon verdwijnen. Voor onze kinderen is de oorlog al te weinig tastbaar, het is dus aan ons om dit stukje geschiedenis goed te bewaren en de verhalen correct over te leveren”, stelt ze.
Landbouwers die niet aan het project deelnamen, kunnen alsnog zelf een zoektocht beginnen. CAG heeft een handleiding uitgewerkt met tips en hulpmiddelen: ‘WOI op ’t erf. Hoe ga ik zelf aan de slag om mijn geschiedenis te reconstrueren?’. Die handleiding komt binnenkort online op www.boterbijdeviswo1.be. Op die website worden ook de gereconstrueerde anekdotes van de tien deelnemende bedrijven gepubliceerd. Het eerste verhaal, dat van hoeve Serrelly’s te Aarsele, is er nu al te lezen.  
 
 
 
 
 
Vilt, maandag 24 augustus 2015