Provincie plant restauratie kasteel D'Aertrycke - Torhout

08/09/2016

Op donderdag 8 september stelde de deputatie een veiligheidscoördinator en ontwerper, architectenbureau LMS Vermeersch uit Brugge, aan voor de restauratie van de gevels en daken van het kasteel d’Aertrycke in Torhout.

​De werken omvatten het reinigen van de gevels, het herstellen en schilderen of vernieuwen van het buitenschrijnwerk, het vervangen van enkel glas door dubbel glas, het vernieuwen van de daken en het verwijderen van asbest uit de stookplaats.

Tijdens de werken blijft het restaurant en de feestzaal, die in het kasteel gevestigd zijn, open. 
 
Raming en termijn
De werken worden geraamd op 865.000 euro, inclusief aanstelling ontwerper en veiligheidscoördinator, exclusief btw. De start van de werken is voorzien voor 2018.
 
Provinciedomein D’Aertrycke
De Provincie verwierf het provinciedomein van ruim 39 ha, met het kasteel, het poortgebouwcomplex met hoeve en cafetaria in 2012 voor ongeveer 2,6 miljoen euro.
Het domein is, samen met het domein Tillegembos, het domein Lippensgoed-Bulskampveld en het domein Sterrebos, het vierde grote kasteeldomein in handen van de Provincie. In het Tillegembos en in het Sterrebos gaat het om historische kastelen, in het domein Lippensgoed Bulskampveld en in het domein d’Aertrycke zijn het 19e eeuwse ‘landgoederen’. D’ Aertrycke is daarvan een zeer mooi en gaaf bewaard voorbeeld.