Restauratie kasteel 't Hooghe start komend voorjaar - Kortrijk

22/11/2016
De provincie maakt 2,2 miljoen euro vrij om kasteel 't Hooghe in Kortrijk, het kasteel bij de internationaal gerenommeerde rozentuin, te restaureren. De plannen om het erfgoed in ere te herstellen, liggen al jaren op de plank. "Maar we moesten wachten tot we de nodige subsidies toegekend kregen", legt gedeputeerde Bart Naeyaert (CD&V) uit.
 
De provincie kocht in 2005 het Kortrijkse kasteel 't Hooghe aan voor 1,3 miljoen euro. Het kasteel dat in 1835 werd gebouwd is opgelijst als beschermd monument bij het Agentschap Onroerend Erfgoed. Sinds 2008 al was een dossier in opmaak voor de restauratie van het kasteel, en sindsdien stond het kasteel leeg. "Het gaat om een vrij aanzienlijke investering", zegt gedeputeerde Bart Naeyaert (CD&V). "Dergelijke werken komen in aanmerking voor een subsidie van 60 procent, dus het loont wel de moeite om op die subsidie te wachten."
 
 
Voorjaar 2017
Die blijkt nu eindelijk toegekend, en dus staat de restauratie meteen al in het budget voor 2017. De aannemers zijn aangeduid, en de werken starten komend voorjaar. "De werken moeten het kasteel zo goed mogelijk in de oorspronkelijke staat herstellen", zegt Naeyaert.

"Op de gelijkvloerse verdieping wordt de middenzaal volledig gerestaureerd. Het gaat om het voormalige groot salon, dat beschermd is. De twee kleinere zalen, het voormalige kleine salon en de eetzaal, worden ook gerestaureerd, maar niet volledig in de oorspronkelijke staat, omwille van de kostprijs. In de kelder komen er sanitaire voorzieningen, een opwarmkeuken en een refter voor een 15-tal personen. Op de andere verdiepingen worden er vergaderlokalen en bureaus ingericht. Er wordt een nieuwe lift voorzien, wat het gebouw gemakkelijk toegankelijk zal maken voor iedereen. De oude lift, die niet meer gebruikt zal worden, wordt wel behouden."
 
 
Waardevolle omgeving
De oude bowlingzaak, waar de werknemers van het Provinciaal Streekhuis nog een tijdje hun stek hadden, is intussen afgebroken. De werknemers van het Streekhuis werken nu vanuit een gehuurd pand in de Pottelberg.

"De bowlingzaak is afgebroken, zodat het kasteel 'vrijstaand' beter tot zijn recht zou komen", zegt Naeyaert.

"De investering loont in elk geval de moeite: het gaat om een waardevol pand in een waardevolle omgeving. Het park en de internationaal gerenommeerde rozentuin worden heel frequent gebruikt."

Wat de toekomst in petto heeft voor het kasteel, is nog niet helemaal duidelijk.

"Een optie zou zijn om de werknemers van het Provinciaal Streekhuis daar onder te brengen. Maar het kasteel zou eigenlijk ook dienst kunnen doen als onderwijslocatie. De grote zaal zou dan weer een ceremoniële functie kunnen hebben. We zullen daar de komende maanden knopen over doorhakken."

De kostprijs van de werken bedraagt 2.165.000 euro exclusief btw. 60 procent daarvan wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. De werken gaan 500 dagen duren.
 
 
 
 
Het Laatste Nieuws, dinsdag 22 november 2016, Joyce Mesdag