Provincie kent subsidie van bijna 60.000 euro toe voor aanleg kampeerautoterrein - Torhout

26/04/2017
Op woensdag 26 april stellen de Provincie West-Vlaanderen en de stad Torhout de plannen voor een nieuw kampeerautoterrein in Torhout voor. 
Het terrein wordt aangelegd door de stad Torhout, komt op de parking van het Kasteel Wijnendale en zal plaats bieden aan 8 kampeerauto’s. De realisatie is voorzien voor mei 2018.
De Provincie West-Vlaanderen kent voor die aanleg een subsidie van 59.692 euro toe via het provinciaal reglement voor de toeristische impulsen in West-Vlaanderen. De stad Torhout staat voor hetzelfde bedrag in.
 
 
Het nieuwe kampeerautoterrein in Torhout
De stad Torhout speelt met de aanleg van het terrein in op de stijgende vraag naar comfortabele overnachtingsplaatsen voor kampeerauto’s in een groene omgeving tegen een lage prijs.
Bovendien mikt ze op een nieuw publiek dat de charme van Torhout en omgeving kan leren kennen. Vanaf het Kasteel Wijnendale is het stadscentrum van Torhout en het Brugse Ommeland makkelijk te bereiken met de fiets langs het fietsnetwerk of de Groene 62. De parking is dus een ideale plaats voor een kampeerautoterrein voor Torhout.
Het kampeerautoterrein zal het volledige jaar door toegankelijk zijn en voorzien zijn van de nodige faciliteiten. Het blijft wel de charme als parkgebied behouden dankzij het omliggende Wijnendalebos. Door het kijkvenster kan de toerist ook genieten van het mooie landschap. Er komt streekeigen beplanting rondom en op het terrein om een duidelijk onderscheid te maken tussen de onderlinge parkeerplaatsen.
Elke kampeerautoplaats kan, mits betaling, gebruik maken van het sani-station, de stroomzuil, het loospunt voor grijs water en de chemische toiletten, het watertappunt en gescheiden afvalcontainers voor papier en karton, PMD, glas en restafval.
 
 
Andere kampeerautoterreinen in West-Vlaanderen
Kampeerautotoerisme zit in de lift. De laatste 5 jaar is het aantal kampeerauto’s in België met 18 % gestegen tot een aantal van 50.000. Dit resulteert in een stijgende vraag naar overnachtingsplaatsen voor kampeerauto’s. Het autonome provinciebedrijf Westtoer stelde reeds vast dat het aantal overnachtingsplaatsen de vraag niet volgde. Vooral aan de kust waar het aanbod 424 plaatsen bedraagt, is er een probleem. Twaalf projecten krijgen via het vernieuwde provinciale reglement subsidies.
Aan de Kust komen er zo tegen 2019 ca. 200 plaatsen bij in vijf private ondernemingen in Nieuwpoort, Middelkerke, Westende, Bredene en Blankenberge. In de Westhoek, het Brugse Ommeland en de Leiestreek nemen gemeentebesturen het initiatief en komen er ca. 80 plaatsen bij in Veurne, Diksmuide, Zonnebeke, Gistel, Torhout, Tielt en Menen.
 
 
Provinciaal reglement voor toeristische impulsen
Met het vernieuwde reglement voor ‘toeristische impulsen’ wil de Provincie West-Vlaanderen de toeristische sector een forse nieuwe impuls geven. De vernieuwing was nodig om complementair te zijn aan de investeringen die Vlaanderen en Europa voorzien inzake toerisme, zodat West-Vlaanderen niet achterop zou raken. Bovendien kunnen, sinds de vernieuwing van het reglement, niet alleen lokale besturen en vzw’s een beroep doen op het reglement; ook de private sector kan een aanvraag indienen.
Vermits Toerisme Vlaanderen enkel investeert in grote hefboomprojecten, neemt de Provincie West-Vlaanderen, als enig provinciebestuur met een dergelijke aanpak, het voortouw bij de steun aan nieuwe projecten en initiatieven.
In februari werd beslist om aan 43 projecten steun toe te kennen, goed voor een totaalbedrag van 3,3 miljoen euro. Dat bedrag betekende voor de Provincie de grootste investering ooit op het vlak van toerisme in West-Vlaanderen.
Het nieuwe reglement voorziet drie soorten subsidies: ‘infrastructuur’, ‘evenementen’ en ‘logies van de toekomst’. Voor de derde categorie binnen het reglement, nl. ‘logies van de toekomst’, kunnen nog subsidies aangevraagd worden via de website, tot en met vrijdag 30 juni 2017. Zowel hotels, gastenkamers, vakantiewoningen en campings als nieuwe experimentele logiesvormen kunnen een aanvraag indienen.
Het provinciale reglement voor toeristische impulsen in West-Vlaanderen subsidieerde sinds de opstart van het reglement (in 2010) een 90-tal projecten. De Provincie trok hiervoor, sinds 2010, bijna 6 miljoen euro uit.
www.west-vlaanderen.be/toeristische-impulsen