Provincie wint 'Publica Award' voor 'meest innovatieve techniek' voor Erfgoeddepot Potyze in Ieper

19/05/2017

Op 18 mei werden de laureaten van de ‘Publica Awards 2017’ bekendgemaakt. De Provincie West-Vlaanderen kreeg de prijs ‘technisch meest vernieuwende, openbare bouwwerk’ voor het Regionaal Erfgoeddepot Potyze in Ieper.

 

Ook Publica Awards voor Zwin Natuur Park en provinciaal ICT-project
Het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist ontving de publieksprijs voor ‘stadplanning’ (openbare bouwwerken waaronder de inrichting van openbare ruimtes) en zilver voor de ‘meest duurzame overheidsopdracht'.
‘Cybersecurity Audit’, een project van de Provincie West-Vlaanderen en Howest, kreeg eveneens brons in de categorie 'meest ICT verbonden overheidsopdracht'.
  
Prijs voor ‘technisch meest vernieuwende, openbare bouwwerk’
Het erfgoed dient 24 op 7 opgeslagen te worden onder streng gecontroleerde omstandigheden. Voor het erfgoeddepot werd er een alternatief opslagconcept uitgewerkt waarbij het binnenklimaat wordt geregeld door controle op de luchtvochtigheid: er wordt een goed geïsoleerde en luchtdichte buitenschil geplaatst boven een niet geïsoleerde vloer. Het aardmassief onder de betonplaat heeft een warmte accumulerende capaciteit die de jaarlijkse variatie van de temperatuur dempt (in Potyze tussen de 8 en 16° winter/zomer). Hierdoor dient er niet extra verwarmd of gekoeld te worden.
De weinige energie die gebruikt wordt, voor het ontvochtigen van de lucht, wordt ter plaatse opgewekt met zonnepanelen. Zo worden de opslagruimtes van het depot energieneutraal.
Bovendien verhoogt dit uniek concept de levensduur van de gestockeerde depotstukken, omdat de gemiddelde temperatuur lager zal zijn dan de vroeger aangehouden standaard.
  
Regionaal Erfgoeddepot Potyze
Het depot is het allereerste regionale erfgoeddepot in West-Vlaanderen en wordt een bewaarplaats voor museumcollecties uit het werkingsgebied van CultuurOverleg 7 (CO7)*.
Het erfgoeddepot is een samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen, de stad Ieper en CO7, naar een ontwerp van Claeys / Haelvoetarchitecten uit Kortrijk. Het project ontvangt een subsidie van 500.000 euro via het Fonds voor Culturele infrastructuur.
  
De ‘Publica Awards’
De ‘Publica Awards’ bekronen overheidsinstanties en hun partners die streven naar een betere besteding van de overheidsopdrachten. Er konden projecten worden ingediend in de categorieën ‘meest duurzame overheidsoverdracht’, ‘meest ICT verbonden overheidsopdracht’, ‘technisch meest vernieuwende, openbare bouwwerk’, ‘behoud van architecturale erfgoed’ en ‘stadsplanning’. Aanvullend was er ook een ‘Matexi Award’ voor het meest verbindende buurtinitiatief.
De ‘Publica Awards’ werden voor de tweede keer uitgereikt en zijn een initiatief van EBP, een bedrijf dat ondersteuning verleent bij overheidsopdrachten aan bedrijven en overheden in de BeNeLux en Frankrijk.