Provincie schenkt Torhout nieuw speelbos in Wijnendale

03/03/2018
Zaterdagnamiddag werden op een perceel grond langs de Wijnendalestraat in Torhout de eerste bomen aangeplant voor een nieuw speelbos dat de provincie wil laten aansluiten op het provinciale kasteeldomein d'Aertrycke. Het bos zal twee hectare groot worden en zou tegen 2020 aangelegd moeten zijn. In Groenhove - helemaal aan de andere kant van het Torhoutse grondgebied - is de provincie in samenwerking met het Lokaal Bestuur Torhout en de Vlaamse Landmaatschappij ook al met de realisatie van een avontuurlijk speelbos bezig. Daar is het bos voorzien nabij het nieuwe bufferbekken op de hoek van de Bosdreef met de Kersouwkensstraat. Het zal in principe een picknickruimte, een labyrint, een speelheuvel, zwerfkeien en een houten trap bevatten.


In stemlokaaltje kiezen voor het ideale speelbos
Voor het nieuwe bos in Wijnendale trekt de provincie 44.400 euro uit. Het wordt aangeplant met jonge beuken, zomereiken en hazelaars. Zaterdag werd de eerste 3.000 m≤ van de in totaal 20.000 m≤ onder handen genomen. 

Buurtbewoners, natuurliefhebbers en vooral heel wat kinderen, onder andere van de jeugdbeweging KSA Driekoningen, hadden hun laarzen aangetrokken en spaden meegebracht om de bomen te planten. Nadien kregen ze met z'n allen dampende pannenkoeken en warme chocomelk. Het Lokaal Bestuur Torhout en het Regionaal Landschap Houtland zorgden mee voor de organisatie.

Alle aanwezigen, op de eerste plaats de kinderen, werden gevraagd naar hun ideeŽn over hoe het speelbos in de nabije toekomst verder uitgebouwd dient te worden. De jongens en meisjes konden in een heus stemlokaaltje voor hun ideale speelbos kiezen. In het bos zullen sowieso avontuurlijke spelelementen voorzien worden.

Op naar in totaal vier hectare speelbos in Wijnendale
Het speelbos van twee hectare moet zoals gezegd in 2020 aangelegd zijn en zal aansluiten op nog eens twee hectare bestaand bos van het provinciaal domein d'Aertrycke, zodat de kinderen alles samen vier hectare of 40.000 m≤ bos ter beschikking krijgen om hun duivels in te ontbinden.

De provincie heeft het domein d'Aertrycke in 2012 aangekocht voor ongeveer 2,6 miljoen euro. Het gaat om een bosrijk gebied van meer dan 39 hectare, met inbegrip van het neogotische kasteel, het poortgebouwcomplex, de hoeve, de vijvers en de cafetaria.

Gedeputeerde Bart Naeyaert verwelkomde de aanwezigen op de boomplantactie en dankte hen voor hun enthousiasme. De putjes om de bomen in te laten zakken, waren gelukkig ruim vooraf gemaakt, anders zou dat in de bevroren grond letterlijk en figuurlijk een harde dobber zijn geweest. Plus: de dooi trad net op tijd in.

Ook de Torhoutse schepenen Elsie Desmet (van Milieu) en Joost Cuvelier (van Jeugd) spraken de groep boomplanters toe. "We willen met dit speelbos de jeugd weer naar buiten lokken", zei laatstgenoemde. "We zijn bijzonder blij dat de provincie in dit bos investeert en dat ook het Regionaal Landschap Houtland er zijn schouders onder zet. Met het Lokaal Bestuur Torhout zullen we er alles aan doen om het project te doen slagen."Krant van West-Vlaanderen, 3 maart 2018, Johan Sabbe