Nieuw gezondheidswandelpad bij Zorgcampus Sanapolis - Damme

20/04/2018
Door de verhuis van algemeen ziekenhuis AZ Alma naar Eeklo, kwam de site aan de Gentse Steenweg in Sijsele opnieuw vrij. De Congregatie van de Zusters van Liefde, die de voorbije 80 jaar deze locatie heeft uitgebouwd tot een gekende zorgsite, wou deze opdracht verder zetten. De gebouwen en het domein hebben een nieuwe bestemming gekregen.  De klemtoon van de nieuwe zorgmetropool ligt bij het fysiek en mentaal gezond houden van mensen in plaats van het vroegere genezen van zieken. De eerste projecten binnen Sanapolis werden getrokken door AZ Alma, het woonzorgcentrum Morgenster en het centrum voor medisch begeleid sporten Mensana. Intussen kwamen daar met Compass Group en LifeSwitch al een aantal nieuwe projecten bij.   

De zorgcampus ligt in een uniek groendomein van 33 ha. Het nieuwe project wordt met respect voor deze omgeving uitgebouwd. De Bosgroep Houtland vzw, een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen om boseigenaars te ondersteunen, begeleidt het natuurbeheer ter plaatse. Een actie die hieruit voortvloeit is de openstelling van een nieuw wandelpad. Het bewegwijzerde wandelpad telt 1,6 km, is vrij toegankelijk voor voetgangers en er is voldoende parkeermogelijkheid. Je vindt het pad door de rood/witte pijlen te volgen.   

Het wandelpad volgt voornamelijk bestaande paden en wegen doorheen het park en de achterliggende bossen. Het pad leidt je o.a. langs enkele bijzondere parkbomen, de gebouwen van het voormalige sanatorium voor tbc-patiënten,  een goed onderhouden kapel, een prachtige dreef  en het kerkhof van de Zusters van Liefde. Doorheen de jaren waren bepaalde delen van het pad dichtgegroeid en was de doorgang naar de bossen afgesloten door een gracht en een poort. De Bosgroep zorgde voor het openmaken van de versperringen, het plaatsen van bebording en een nieuwe brug en het installeren van zo’n 20 meter eikenhouten knuppelpaden over de natste delen van het traject.   

Het wandelpad is relatief kort maar uitstekend geschikt om een frisse neus te halen na een bezoek aan de dokter, kiné of het woonzorgcentrum. Omdat de afstanden zijn aangegeven kunnen revaliderende patiënten en joggers er hun prestaties opvolgen.  Sanapolis wil het pad op termijn rolstoeltoegankelijk maken en denkt na over een blotevoetenpad. Er is nu al een aansluiting mogelijk voor wandelaars en fietsers met het provinciaal Oud spoorwegpad richting Ryckevelde en Steenbrugge.  In de toekomst kan misschien een grote wandeling worden voorzien doorheen het mooie drevenlandschap tussen Sanapolis en de dorpskern van Donk.       

  
Meer info? 
Jan Goris, coördinator vzw Bosgroep Houtland 
jan.goris@west-vlaanderen.be/ 0472 63 14 02 / 050 40 70 23 
Sien Van Looveren, projectmedewerkster vzw Bosgroep Houtland 
Sien.vanlooveren@west-vlaanderen.be / 0495 80 77 61  
Karen De Waele, projectmanager Sanapolis 
Karen.dewaele@sanapolis.be / 0472 04 73 55 / www.sanapolis.be