Gecontroleerd overstromingsgebied op Plaatsebeek in Zedelgem geopend

20/06/2018
Op woensdag 20 juni openen de Provincie West-Vlaanderen en de gemeente Zedelgem het gecontroleerd overstromingsgebied op de Plaatsebeek in Zedelgem. 
Het werd aangelegd naar aanleiding van de wateroverlastproblemen in Zedelgem, waarvan de zwaarste in juli 2007, en moet er onder andere voor zorgen dat bij een hoog waterpeil het huidige rioolstelsel in het centrum minder onder druk komt te staan. 
In periodes van hevige neerslag kan een hoeveelheid van 50.000 m³ gebufferd worden. 
Naast de waterbergende functie heeft het gebied ook een ecologische en recreatieve meerwaarde door de aanleg van vijvers, streekeigenbeplanting, een groot uitkijkplatform en een vlonderpad dat dwars door het gebied loopt. 

Kostprijs en termijn 
De werken gingen van start begin juni 2015 en werden uitgevoerd door de firma Van Hulle Paul Grondwerken uit Tielt. 
De uitvoering kostte in totaal 884.802 euro, inclusief btw en is volledig ten laste van de Provincie West-Vlaanderen. De gemeente Zedelgem kocht de gronden aan. 

Start aanleg later dan voorzien 
Na de watersnood van 4 juli 2005 en 23 juli 2007 werd door de Provincie een meerjarenprogramma (2008-2012) opgesteld met de knelpunten en de uit te voeren werkzaamheden. Ook de aanleg van het gecontroleerd overstromingsgebied op de Plaatsebeek was voorzien in het meerjarenprogramma. 
Door moeilijkheden in verband met de grondverwerving liet de start van de aanleg van het overstromingsgebied langer op zich wachten dan oorspronkelijk voorzien. 

Totale investeringen in verband met waterlopen 
Sinds 2012 investeerde de Provincie in totaal 6,675 miljoen euro aan 17 projecten die extra bufferruimte voorzien, onder meer in Poperinge, Kuurne, Meulebeke, Ardooie, Staden, Moorslede, Lichtervelde en Ieper.