Gecontroleerd overstromingsgebied op Hulstebeek in Oostrozebeke geopend

27/06/2018
Op woensdag 27 juni openen de Provincie West-Vlaanderen en de gemeente Oostrozebeke het gecontroleerd overstromingsgebied op de Hulstebeek in Oostrozebeke.
Het gebied werd aangelegd om wateroverlastproblemen in Oostrozebeke te voorkomen en moet er onder andere voor zorgen dat bij hevige regenval de afstroom naar de beek optimaal kan verlopen.
In periodes van hevige neerslag kan een hoeveelheid van 13.000 m³ gebufferd worden.

Kostprijs en termijn
De werken gingen van start in maart 2017 en werden uitgevoerd door de firma Van Hulle Paul Grondwerken uit Tielt.
De uitvoering kostte in totaal 523.298 euro, inclusief btw en is volledig ten laste van de Provincie West-Vlaanderen. Voor de aanleg van het gecontroleerd overstromingsgebied was de verwerving van extra grond noodzakelijk. De Provincie kocht de nodige gronden (1,68 ha) aan voor een bedrag van 207.210 euro.

Wateroverlast in het verleden
De Hulstebeek loopt vanuit Hulste naar het kanaal Roeselare-Leie. Daar wordt ze onder het kanaal doorgesluisd om dan vervolgens verder richting het centrum van Oostrozebeke te stromen. De sifon onder het kanaal is echter een rem op de Hulstebeek waardoor er bij hevige neerslag een moeilijke doorstroming is van de beek. Dan ontstaan er problemen bij de omliggende landbouwbedrijven en een aantal woningen langs de Kanaalweg en de Oostrozebekestraat, ter hoogte van de gemeentegrens Harelbeke/Oostrozebeke. Het gecontroleerd overstromingsgebied moet hier een oplossing voor bieden.

Totale investeringen in verband met waterlopen
Sinds 2012 investeerde de Provincie in totaal 6,675 miljoen euro aan 17 projecten die extra bufferruimte voorzien, onder meer in Poperinge, Kuurne, Meulebeke, Ardooie, Staden, Moorslede, Lichtervelde en Ieper.