Ons Erf zet zijn deuren open

14/09/2018
Ons Erf, het vroegere PIDO, dat in Sint-Michiels instaat voor opvang en ondersteuning van volwassenen met een complexe beperking, opent zondag 16 september zijn deuren voor het publiek. Blikvanger wordt de Magdalenahoeve, die momenteel gerenoveerd wordt.In het opstartjaar 1986 kon gedeputeerde Hilaire De fauw zich allicht amper voorstellen welke weg het project zou afleggen waar hij toen zijn schouders onder zette. Het PIDO werd Ons Erf en is intussen de dertig voorbij, maar bleef voort zijn werking en infrastructuur verjongen.

Zo verwierf Ons Erf een ruime expertise op het vlak van hippotherapie. Het contact met paarden zorgt niet alleen voor deugddoende ontspanning, maar heeft ook een onweerlegbaar positieve invloed op zowel het psychisch als lichamelijk welbevinden van de gebruiker. Naast het klassieke paardrijden worden ook huifkartochten en tochtjes met huifbedden aangeboden. Bij die laatste kan de cliŽnt van de rit genieten in een soort hangmat tussen de ruggen van twee paarden.

Om die therapie voort uit te bouwen, werd de vlakbij gelegen Magdalenahoeve verworven. Die omwalde hoeve, historisch wellicht gelinkt aan de Brugse Madalena leprozerie, kwam jaren geleden in de actualiteit toen ze wekenlang werd bezet door actievoerders tegen de toen geplande headquarterszone in de buurt.
Na jaren leegstand is men vandaag volop in de weer met het renoveren van de hoevegebouwen. Er komt een grootse manege die het straks mogelijk maakt ook bij ongunstig weer hippotherapie aan te bieden. Daarnaast worden in Ons Erf ook het therapeutisch bad en een aantal wooneenheden grondig vernieuwd. Langs het domein is inmiddels ook een fietsweg gerealiseerd, aansluitend op de 'Groene Gordel'-fietsroute in het Brugse. Voor een financiŽle inbreng van in totaal 9 miljoen euro voor renovatiewerken en bouw van de manege kan Ons Erf rekenen op de provincie West-Vlaanderen.

De opendeur vindt plaats op zondag 16 september. Vanaf 14 uur kan je het uitgestrekte domein verkennen.
Krant van West-Vlaanderen, vrijdag 14 september 2018, pg 28, Pol Martens