Aanleg tweede gecontroleerd overstromingsgebied op de Roobeek - Ardooie

27/09/2018
Op donderdag 27 september keurde de provincieraad de aanleg van een tweede gecontroleerd overstromingsgebied op de Roobeek in Ardooie goed.

Het bufferbekken wordt voorzien ter hoogte van de Meersenstraat en de Poerbusstraat. Het zal een capaciteit van 60.000 m³ hebben en zal het water bufferen dat vanuit de hoogtes van Koolskamp naar het centrum van Ardooie stroomt. Eerder werd er op een andere aftakking van de Roobeek al een gecontroleerd overstromingsgebied geplaatst met een capaciteit van 82.000 m³, aan de Berlingmolenstraat en de Eekhoutstraat.

Aan het nieuwe bufferbekken wordt een in- en uitstroomconstructie voorzien waardoor het bekken steeds geleegd kan worden. Voor het bekken komt een afgesloten weide met een waterplas. Deze kan gebruikt worden als veedrinkpoel. Een deel van het tracé van de Roobeek wordt ook opnieuw aangelegd en er komt een beschermingsberm om de woningen in de Watervalstraat en de Meersenstraat te vrijwaren van wateroverlast.


Kostprijs
De totale raming voor dit project bedraagt 517.348,20 euro inclusief btw en is volledig ten laste van de Provincie West-Vlaanderen.
De start van de werken is gepland voor 1 maart 2019. De uitvoeringstermijn bedraagt 150 werkdagen.


Totale investeringen in waterlopen
Sinds 2012 investeerde de Provincie in totaal 6,675 miljoen euro aan 18 projecten die extra bufferruimte voorzien, onder meer in Poperinge, Langemark-Poelkapelle, Meulebeke, Kuurne, Ardooie, Staden, Moorslede, Torhout, Zedelgem, Lichtervelde, Zonnebeke en Ieper.