Nieuwe infrastructuur en nieuwe structuur in Inagro

18/01/2019

Wie Inagro af en toe bezoekt, zal het niet ontgaan zijn: tussen eind 2016 en eind 2018 kwam een nieuw kantoorgebouw tot stand op de site in Beitem. Voortaan vormen gebouw A en het nieuwe gebouw D het kloppend hart van het onderzoekscentrum. Naast de infrastructuur onderging ook de organisatiestructuur een duidelijke verandering. Meer dan ooit is de werking georganiseerd rond klantenservice.

 "Meer dan een jaar lang hebben we de bouw van gebouw D stap voor stap zien vooruitgaan", vertelt afgevaardigd bestuurder Mia Demeulemeester. "Op de eerste werkdag van 2019 was het zover: 120 van de 215 medewerkers kregen er een nieuwe stek." Ook in het bestaande gebouw A werd verhuisd. Beide kantoorgebouwen huisvesten nu alle medewerkers van Inagro.

 


Organisatiestructuur ruimtelijk uitgerold

"De nieuwe infrastructuur bood ons de kans om onze organisatiestructuur klaar te stomen voor de toekomst", gaat Mia Demeulemeester verder. Achter de schermen werd de afgelopen maanden dan ook hard gewerkt aan een reorganisatie. "Daarin staan samenwerking en kennisuitwisseling voorop, om de dienstverlening en het advies nog beter te kunnen afstemmen op de noden van de land- en tuinbouwers."

De interne reorganisatie is dan ook duidelijk zichtbaar in de kantoorgebouwen. Specialisaties zijn samengebracht in projectzones om tot totaaloplossingen te komen op maat van iedere land- en tuinbouwer. Dankzij "flexwerk kunnen onderzoekers en adviseurs voortaan makkelijker samenwerken over de landbouwsectoren en -thema's heen. De nieuwe indeling van beide kantoorgebouwen laat ook toe om taakgericht te werken. Zo zijn er specifieke ruimtes voor een kort overleg, een uitgebreid telefoongesprek en geconcentreerd werk in complete stilte. Op het gelijkvloers van het nieuwe gebouw bevinden zich lichtrijke, ruime vergaderzalen die gemakkelijk omgebouwd kunnen worden tot evenementenzaal. De nieuwe indeling van beide kantoorgebouwen laat toe om taakgericht te werken. Zo zijn er specifieke ruimtes voor een kort overleg, een uitgebreid telefoongesprek en geconcentreerd werk in complete stilte. 

  

Werking geconcentreerd rond klantenservice

In de nieuwe organisatiestructuur stelt Inagro de dienstverlening voor de land- en tuinbouwer " en bij uitbreiding alle actoren in de sector " centraal. "Het agrocomplex is sterk veranderd. Uitdagingen volgen elkaar snel op. Denk bijvoorbeeld aan de klimaatveranderingen en innovaties in smartfarming", aldus Mia Demeulemeester. Daarop wil Inagro continu kunnen inspelen, samen met alle actoren in het agrocomplex, overheden en onderzoeksinstellingen in binnen- en buitenland.

Kennis uit onderzoek en ontwikkeling vormen de fundamenten voor het praktijkgerichte advies. "Daarvoor kunnen we rekenen op een performant team onderzoekers, adviseurs en operationele medewerkers." Ook een goed uitgebouwd labo en professionele ondersteunende diensten mogen niet ontbreken. "Hoewel de grenzen tussen sectoren en thema's stilaan vervagen, zullen de land- en tuinbouwers de vertrouwde gezichten ongetwijfeld blijven herkennen", klinkt het.

 

Gefinancierd door de Provincie West-Vlaanderen

Het nieuwe kantoorgebouw werd gefinancierd door de Provincie West-Vlaanderen. "Inagro is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Om zijn vooraanstaande rol in onderzoek en voorlichting te kunnen behouden, willen we de medewerkers een kwalitatieve werkomgeving bieden die voldoet aan de hedendaagse normen", lichtte gedeputeerde Bart Naeyaert toe tijdens de officiƫle opening van het nieuwe kantoorgebouw. "Omdat het onderzoekscentrum de R&D-afdeling is van de West-Vlaamse landbouw, betekent investeren in Inagro ook investeren in de landbouwsector."

 

"Inagro is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Om zijn vooraanstaande rol in onderzoek en voorlichting te kunnen behouden, willen we de medewerkers een kwalitatieve werkomgeving bieden die voldoet aan de hedendaagse normen", lichtte gedeputeerde Bart Naeyaert toe tijdens de officiƫle opening.