In navolging van vijf succesvolle trefdagen voor
varkenshouders bracht Inagro vrijdag ook de West-Vlaamse melkveehouders samen
in de tweejaarlijkse trefdag Over koetjes en kalfjes. Met een dag vol
praktische informatie, nieuwe inzichten en interessante ontmoetingen wil het
onderzoekscentrum de melkveesector versterken. "Dat het evenement op korte
termijn volzet was, toont de nood aan kennis en netwerking voor melkveehouders
duidelijk aan", vertelt afgevaardigd bestuurder Mia Demeulemeester trots.
Voor de eerste editie van Over koetjes en kalfjes zakten 140
melkveehouders op 1 februari af naar Beitem. Het programma vol leer- en
netwerkmogelijkheden, een formule die al haar nut bewees op de jaarlijkse
trefdagen van de VarkensAcademie, trok aan. "Want meer dan een week voordien
was het evenement al helemaal volzet", klinkt het bij Inagro. "Dat toont de
nood aan kennis en netwerking aan." Een deelnemende melkveehouder beaamde: "Ik
pikte heel wat tips op waarmee ik mijn bedrijfsvoering verder kan verbeteren.
Het is ook goed om eens op een ontspannen manier met collega's te kunnen
praten."
Lichaamstaal van de
koe
Gedeputeerde Bart Naeyaert verwelkomde de deelnemers, gaf
mee dat hij opgroeide op een melkveebedrijf en uitte zijn tevredenheid over het
initiatief van Inagro. De dag startte met een plenair deel met twee
gastsprekers. "Tijdens deze eerste editie zoomen we eerst in op het welzijn van
de koe vanuit een technische en ethische invalshoek", vertelt Isabelle
Vuylsteke, onderzoeksleider rundvee en varkens bij Inagro. "We zijn blij
daarvoor Joep Driessen van DVM te mogen verwelkomen."
In zijn plenaire uiteenzetting leerde hij melkveehouders te
kijken naar de lichaamstaal van de koe en dat te vertalen naar concrete
managementacties. Een belangrijke tip van Joep Driessen is koeien zoveel
mogelijk te laten vreten en rusten. Elke koe moet één vreetplaats hebben, die
minstens 70 cm breed is. Ervaringen uitwisselen met collega's, waar Inagro werk
van maakt in studieclubs, beveelt Driessen sterk aan.
Dialoog met de
consument
Aansluitend bracht Stef Aerts van Odisee zijn toelichting
Een koe is geen cavia: waarom spreken met consumenten zo moeilijk is. Daarin
leerde hij melkveehouders om in dialoog te gaan met consumenten. Hij overtuigde
de deelnemers om op een positieve manier om te gaan met vragen. "Zorg ervoor
dat je jezelf begrijpt vooraleer je begrip vraagt", klonk het. "Zeg wat je
doet, en waarom. Heb geen schrik van vragen."
Aerts vergeleek de situatie van de melkveehouders met die
van studenten tijdens hun examens: "Een antwoord niet weten, bezorgt je een
vervelend gevoel. Als je niet kan verwoorden waarom je iets op een bepaalde
manier doet, dan is het lastig om consumenten een goed antwoord te bieden."
Van voeders
samenstellen tot stressvrij omgaan met dieren
Na de lunch konden de deelnemers kiezen uit zes technische
onderwerpen, gaande van voeders samenstellen tot stressvrij omgaan met dieren.
Eddy Decaesteker leerde melkveehouders hoe ze krachtvoeder kunnen besparen
zonder in te boeten aan productie. "Eerst streef je naar een goede
melkproductie, in combinatie met goede gehalten. Daarna ga je na of je het
voedersaldo nog verder kunt optrekken met een goedkoper rantsoen."
Via haar onderzoek
verbetert Leen Vandaele (ILVO) de jongvee-opfok en het transitiemanagement om
de methaanuitstoot per liter melk te verlagen. "Zo kunnen we de uitstoot tot
3,6 % verminderen op bedrijfsniveau", vertelde ze enthousiast. Leen haalde ook
aan dat broeikasgassen nodig zijn als isolerend "deken" rond de aarde. "Zonder
broeikasgassen zou de temperatuur op aarde -15 °C zijn."
Dominique Huits
(Inagro) ging dieper in op waterbehandeling op landbouwbedrijven. Omdat
leidingwater op een melkveebedrijf gemiddeld 2 euro/m³ kost, streven
melkveehouders best naar een maximale kost van 1,5 euro/m³ voor alternatief
drinkwater. "De locatie bepaalt welke alternatieve waterbron interessant is
voor jouw bedrijf. Als je wil investeren in een waterbehandelingstechniek, dan
bekijk je vooraf best de installatie- en werkingskosten."
Bij omschakeling naar
bio is het belangrijk om vooraf voldoende info in te winnen. "Neem je tijd voor
je beslist", raadde Sander Van Haver (Bio Zoekt Boer) aan. "Je hebt ook best
wat akkerbouwersbloed in je", suggereerde Johan Boussemaere, die recent
omschakelde naar bio.
Joep Driessen gaf in
de namiddag tips om koeien op een stressvrije manier te verplaatsen. Zo blijkt
dat een koe twee keer zo traag stapt als een mens. "Wil je parallel naast de
koe lopen, dan kan je best voor of achter de schouder van de koe lopen", gaf
hij mee. Driessen raadde de deelnemers ook aan om vaarzen een tot twee maanden
voor de afkalving een week in de kudde te laten lopen. Zo heeft het dier veel
minder stress na de afkalving.
Geert Haesaert
(Universiteit Gent) sprak over mycotoxines. "Als een ma'sperceel aangetast is,
haksel het dan tijdig", klonk het. "Een week te laat hakselen zorgt al voor een
duidelijke verhoging van mycotoxines." Verder kan voldoende vruchtafwisseling
het probleem helpen bestrijden. Bepaalde mycotoxines worden afgebroken in de
pens. Helaas leidt dat soms tot nog giftigere metabolieten.
Melkveebedrijven
weerbaar maken
Al meer dan vijftien jaar zet Inagro zich in voor de
melkveesector. "Via onderzoek, demonstraties op melkveebedrijven, uitwisseling
van ervaring in kleine groepjes en individueel advies op maat verbeteren we de
technische en economische bedrijfsvoering", vertelt afgevaardigd bestuurder Mia
Demeulemeester.
De ervaring van
Inagro leert dat melkveehouders behoefte hebben aan onafhankelijke informatie,
advies en begeleiding om hun complexere bedrijfsvoering te evalueren en gericht
bij te sturen. "Net daarom steunt de Provincie West-Vlaanderen gerichte acties,
zoals deze trefdag", vult Bart Naeyaert aan, gedeputeerde voor Landbouw en
Visserij. Deelnemers gingen dan ook naar huis met praktische kennis die ze
meteen kunnen inzetten op hun bedrijf.
Praktijkervaring
grote troef in projecten en bedrijfsbegeleiding
Dankzij de jarenlange traditie van nationale en
internationale samenwerking met diverse partners kan Inagro anticiperen op de
evoluties in de melkveehouderij. Daarbij is er aandacht voor zowel de klassieke
als de innovatieve melkveethema's. "Denk bijvoorbeeld aan de ondersteuning in
de omschakeling naar biologische melkveehouderij", vertelt Isabelle Vuylsteke.
Op vandaag lopen ook onderzoeks- en demoprojecten met onderwerpen als
levensduur, efficiëntere voedervalorisatie, transitiemanagement en
klauwgezondheid.
Naast onderzoeksprojecten voor de verdere verduurzaming van
de sector leggen de experts melkveehouderij zich ook toe op individueel advies.
Daarin ligt de focus op persoonlijke begeleiding en de opvolging van
bedrijfsprestaties via kengetallen. De wisselwerking tussen onderzoek en advies
werkt productief, zo blijkt. "De grootste troef van onze begeleiding is de
combinatie van praktijkervaring en gericht onderzoek", legt bedrijfsadviseur
Eddy Decaesteker uit. "Problemen uit de praktijk nemen we op als vraagstuk in
projecten. De resultaten leveren dan weer bijkomende kennis voor de sector."
Wat brengt de
toekomst?
Net als in andere regio's zet de evolutie naar een
gespecialiseerde melkveehouderij zich in West-Vlaanderen door. Om hun toekomst
veilig te stellen, moeten melkveebedrijven dan ook duurzaam werken. Inagro
heeft de ambitie om verder te groeien en meer bedrijven te voorzien van kennis
en advies. Het aanbod aan studiedagen en studieclubs is te vinden op
www.inagro.be en in de wekelijkse nieuwsbrief. De volgende editie van de
trefdag Over koetjes en kalfjes is gepland op de eerste vrijdag van februari
2021.
Voor meer info http://inagro.be/overkoetjesenkalfjes#derdetrefdagpresentaties