Vier nieuwe plattelandsprojecten versterken Midden-West-Vlaanderen

26/06/2019
Op donderdag 20 juni werden een aantal projecten goedgekeurd in het kader van "Leader Midden-West-Vlaanderen"(*), het programma voor plattelandsontwikkeling in de regio.
De projecten streven naar kennisoverdracht en innovatie binnen de reguliere en/of biologische land-, tuin- en bosbouwsector, komen de profilering en promotie van de streekidentiteit ten goede en/of willen armoede en kwetsbaarheid in de landbouw- en plattelandsgemeenschap aanpakken. In totaal ontvangen ze 287.873,93 euro Europese, Vlaamse en provinciale steun.


Volgende projecten ontvangen samen 287.873,93 euro Europese, Vlaamse en provinciale steun
- De Gemeente Hooglede ontvangt voor het project "Aanpassingswerken D'oude statie Gits met het oog op het scheppen van een multifunctioneel gegeven" 100.000,00 euro. - Westtoer gaat samen met de provincie West-Vlaanderen aan de slag binnen het project "Landschapspark Bulskampveld vertelt"
- Het verhaal van een streek waarvoor zij samen op 96.250,00 euro kunnen rekenen.
- Joke Goemaere zal met een Leadersteun van 49.178,88 euro een "Dorpsboerderij" in Schuiferskapelle oprichten.
- Het Tieltse Mivalti vzw mag met 42.445,05 euro op hun achterliggende terreinen het "Belevingspad Gruuthuse" aanleggen dat voor iedereen toegankelijk is.


1,5 miljoen euro voor plattelandsprojecten in Midden-West-Vlaanderen
Voor plattelandsprojecten in de regio Midden-West-Vlaanderen is tot 2020 in totaal 1.476.000 euro beschikbaar. Voor leadergebied "Westhoek" is 5,15 miljoen euro beschikbaar. Deze enveloppes bestaan voor 50 % uit Europese, voor 25 % uit Vlaamse en voor 25 % (1,74 miljoen euro) uit provinciale middelen.
 Sinds de opstart van Leader Midden-West-Vlaanderen in mei 2015 werden intussen al 21 projecten goedgekeurd. In totaal werd al 1.518.866,73 euro Leadersteun toegekend.


Nieuwe oproep
Via een nieuwe oproep wil de Plaatselijke Leadergroep "Midden-West-Vlaanderen" op zoek gaan naar nieuwe plattelandsprojecten die ondersteund kunnen worden.
Organisaties, verenigingen en lokale besturen met een innoverend en uitdagend projectidee voor de regio Midden-West-Vlaanderen kunnen hun aanvraag indienen tot en met 1 april 2020 (12u00) via het plattelandsloket op www.vlm.be. Alle info is te vinden op de website www.west-vlaanderen.be/leader.
  

Leader: Europees programma voor plattelandsontwikkeling
"Leader" is een Europees programma voor plattelandsontwikkeling. Het wil de leefbaarheid op het platteland in de "leadergebieden" verbeteren door lokale initiatieven te ondersteunen en zo het economisch en maatschappelijk weefsel versterken.
 In West-Vlaanderen zijn er twee leadergebieden: de "Westhoek" (18 gemeenten) en "Midden-West-Vlaanderen" (14 gemeenten).* "Leader Midden-West-Vlaanderen" situeert zich grotendeels in Midden-West-Vlaanderen en strekt zich uit over 14 gemeenten in drie arrondissementen: arrondissement Tielt (Ardooie, Dentergem, Meulebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt en Wingene), arrondissement Roeselare (Ledegem, Moorslede, Hooglede, Staden en Lichtervelde) en arrondissement Brugge (Beernem en Oostkamp).