Zesde trefdag VarkensAcademie opnieuw een succes!

29/11/2019
Al zes jaar zetten de Provincie West-Vlaanderen en Inagro structureel in op de opbouw van praktische en technische kennis in de West-Vlaamse varkenssector. Via de VarkensAcademie kunnen varkenshouders hun managementcapaciteiten versterken en hun bedrijfsresultaten verbeteren. Op vrijdag 29 november kwamen ze voor de zesde keer samen in Inagro voor de jaarlijkse trefdag. Zo'n 400 deelnemers genoten van het gevarieerde aanbod aan praktische info en van netwerkmomenten met een hapje en drankje.Het veranderende klimaat zorgt voor meer droge periodes. Door watergebrek groeit het belang van de efficiënte inzet van verschillende waterbronnen, ook op varkensbedrijven. Daarom zette Inagro water centraal in het plenaire programma van de zesde trefdag van de VarkensAcademie. "Water is een onmisbare factor op elk varkensbedrijf." Zo openden An Cools en Anne-Sophie Vandevoorde van Inagro de jaarlijkse studiedag. Onderzoeker An Cools verdiepte zich in de waterbronnen die varkenshouders kunnen gebruiken. Tijdens de trefdag lichtte ze de voor- en nadelen toe. Adviseur Anne-Sophie Vandevoorde vulde aan met praktische voorbeelden.


Waarom is spreken met consumenten zo moeilijk?
Vijftig jaar geleden waren koe, varken of boerenpaard top of mind bij consumenten. Vandaag zijn dat hond, kat en paard. "Maatschappelijke veranderingen hebben een grote invloed op de perceptie van de consument over veehouderij", stelde Stef Aerts van Odisee Hogeschool. Maatschappelijke debatten over dierenwelzijn, klimaat en mest zijn vandaag dan ook niet meer weg te denken. Vaak staat het leven van de consument ver af van dat op het landbouwbedrijf. Hoe kunnen varkenshouders consumenten duidelijk maken dat ze hun dieren met veel liefde verzorgen?
Stef Aerts overtuigde de deelnemers om positief om te gaan met vragen van consumenten. Ter illustratie maakte hij de vergelijking met examens bij studenten. "Enkel als je het antwoord niet weet, voelt de vraag vervelend aan." Als varkenshouders zelf begrijpen waarom ze iets op een bepaalde manier doen, dan kunnen ze een overtuigend antwoord bieden op vragen. "Begrip vragen begint dus bij jezelf begrijpen."


Technische thema's aan bod in namiddag
Afrikaanse varkenspest zorgde in China - en bij uitbreiding in heel Azië - voor een productiedaling. Voor (West-)Europese varkenshouders zijn de gevolgen positief: de sector noteerde dit jaar hogere biggen- en vleesvarkensprijzen. Tegelijk moet de intensieve veehouderij zich blijven wapenen tegen deze en andere ziektes. De aandacht voor bioveiligheid mag niet verzwakken. Daarom zette Inagro onder meer knaagdierbestrijding en dysenterie op het namiddagprogramma. Daarin konden varkenshouders traditiegetrouw kiezen tussen zes workshops. Naast knaagdierbestrijding en dysenterie kwamen ook zeugenopfok, biggenopfok, vennootschapswetgeving en verkoopstrategie aanbod.


De VarkensAcademie, wat brengt de toekomst?
Voor de landbouw en economie is het belang van de West-Vlaamse varkenshouderij en zijn aanverwante sectoren groot. Daarom ontvouwde het provinciebestuur zes jaar geleden een actieplan dat de sector moet versterken. Sindsdien kunnen varkenshouders rekenen op Inagro voor praktijkgericht advies en persoonlijke begeleiding in hun dagelijkse werking.

Ook in 2020 biedt de VarkensAcademie kansen aan varkenshouders om zich verder te ontwikkelen. Zo kunnen ze op 6 februari deelnemen aan de Belevingsdag Water in het demonstratieproject "Goed drinkwater, het onzichtbare goud op een veeteeltbedrijf". Varkenshouders kunnen korte infosessies volgen over specifieke waterbehandelingstechnieken. Tijdens de minibeurs stellen firma's hun aanbod aan technieken voor waterwinning, wateropslag en waterbehandeling voor.

Daarnaast kunnen de varkenshouders nog altijd aansluiten bij een kenniscoöperatie. Drie tot vier keer per jaar komen kleine groepjes varkenshouders samen om kennis en ervaringen uit te wisselen over een technisch thema. Voor jonge en/of startende varkenshouders is er een specifieke groep. Dit jaar ondernam een van de bestaande studieclubs een leerrijke studiereis naar het bedrijf Bankers in Nederland.

Inagro vult het aanbod van de VarkensAcademie in de loop van het jaar nog verder aan. Varkenshouders die op de hoogte willen blijven, kunnen zich gratis registreren voor de nieuwsbrief via de website van Inagro. Op de website kunnen ze ook de agenda met activiteiten raadplegen. De Provincie West-Vlaanderen en Inagro hopen de West-Vlaamse varkenshouders volgend jaar opnieuw talrijk te mogen verwelkomen op de zevende trefdag van de Varkensacademie op vrijdag 27 november 2020.


Presentaties