Zwin Natuur Park heropent op 26 mei de deuren, andere provinciale bezoekerscentra volgen

15/05/2020
Het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist opent na de coronalockdown als eerste provinciaal bezoekerscentrum opnieuw de deuren vanaf 26 mei.
Dat heeft de deputatie van de Provincie West-Vlaanderen in haar zitting van donderdag 14 mei beslist, in navolging van de versoepelde maatregelen die op woensdag 13 mei door de Nationale Veiligheidsraad zijn aangekondigd.
De zes andere provinciale bezoekerscentra (De Blankaart in Diksmuide, Bulskampveld in Beernem, Duinpanne in De Panne, De Gavers in Harelbeke, De Palingbeek in Ieper en Raversyde in Oostende) gaan na twee maanden sluiting door de coronapandemie binnenkort ook weer open.  Alle provinciale bezoekerscentra werden op 13 maart afgesloten om de uitbraak van het coronavirus in te dijken.


Maatregelen in het Zwin Natuur Park
Met de heropening gaan de nodige voorzorgsmaatregelen gepaard om het coronavirus zo weinig mogelijk kansen tot verspreiding te geven.
Zo is het onder andere verplicht om online een ticket aan te kopen via zwin.be of telefonisch te reserveren. De bezoeker zal zijn tijdstip van aankomst moeten aanduiden. Dit werd opgedeeld per half uur, met een maximaal bezoekersaantal van 30 personen per half uur. Er worden telkens vijf plaatsen per half uur voorzien voor abonnees.
Er is een vast circulatieplan uitgestippeld, zowel in het bezoekerscentrum als in de Zwinshop. Instromende bezoekers worden meteen afgescheiden van bezoekers die het park verlaten. Overal moet de regel van ‘social distancing’ gerespecteerd worden.
Via vloerstickers en infoborden is het duidelijk voor de bezoeker hoe ze het circulatieplan moeten volgen. Dit wordt ook extra begeleid door de Zwingidsen en het volledige Zwinteam.
Op verschillende plaatsen zal er ontsmettingsmiddel voorzien zijn, zoals bij de ingang, de Zwinshop en het huttenparcours. Alle elementen die vaak aangeraakt worden, zoals de Swarovskikijkers in het park en op de panoramatoren, worden frequent ontsmet. Aan de onthaalbalie staan anti-hoestschermen ter bescherming van het personeel en de bezoekers.
Om het parkingticket of Zwinshopartikelen te betalen wordt er gevraagd om dit contactloos of met de kaart te doen.
De educatieve speelelementen en de Zwinbistro The Shelter blijven voorlopig afgesloten. Ook de weekendwandelingen gaan minstens tot en met 8 juni niet door.
Alle maatregelen en richtlijnen staan gedetailleerd omschreven op https://www.zwin.be/nl/corona-maatregelen.


Beleven
Ondanks de maatregelen zet het Zwin Natuur Park in op natuurbeleving. Gidsen zullen bezoekers begeleiden en ook klaarstaan om de nodige uitleg te geven. Voor veel mensen is het de kans om kennis te maken met de eerste ooievaarsjongen in het Zwin Natuur Park. Frequente bezoekers zullen in het park, de panoramatoren, het huttenparcours, de kijkhut en zelfs op het blotevoetenpad duidelijk kunnen vaststellen hoe de natuur zich de jongste weken heeft ontwikkeld en in volle bloei staat.

Veiligheidsmaatregelen in andere domeinen
Ook in de andere centra zijn de voorbereidingen volop bezig. De prioriteit ligt op hygiëne en de veiligheid voor personeel en bezoekers. Ieder bezoekerscentrum werkt momenteel een circulatieplan uit waarbij rekening wordt gehouden met de nodige afstandsregels.
Er zullen ook, naar analogie met het Zwin Natuur Park, onder andere vloerstickers, infoborden, anti-hoestschermen aan de balie geplaatst worden. Ontsmettingsmiddelen en regelmatige reiniging van bepaalde elementen worden uiteraard ook voorzien.

Algemeen
Voorlopig worden in geen enkel provinciedomein kleine evenementen of georganiseerde gidsbeurten georganiseerd. Ook groepen en scholen zijn niet toegelaten. Grote publieksevenementen werden eerder al geannuleerd, dit tot en met 31 augustus.
Ook de cafetaria’s en speel- en rustzones blijven dicht. Het zal dus niet mogelijk zijn eten of drinken aan te kopen in de centra of op de provinciedomeinen.