Eerste Vlaams gekweekte snoekbaars geveild - Zeebrugge

08/10/2012
De eerste gekweekte snoekbaarzen zijn geveild op de Vlaamse visveiling in Zeebrugge. De vis is afkomstig van het Praktijkcentrum Aquacultuur van Inagro. De verkoop van deze vis is een primeur, want aquacultuur of viskweek is nieuw in Vlaanderen. Het onderzoekscentrum hoopt nu snel een viskweker te vinden die wil starten met de kweek van snoekbaars.
 
 
 
 
Het was de firma Nordpesca die de eerste 22 kilo snoekbaars mee naar huis nam aan een prijs van 44,99 euro per kilo. "Snoekbaars is naast een lekkere vis, een vis die in Europa een stabiele afzet kent en een hoge marktprijs haalt", argumenteert Inagro, het West-Vlaamse onderzoeks- en adviescentrum in land- en tuinbouw, de keuze voor de vissoort. Vier jaar geleden startte het met onderzoek naar de kweek van deze snoekbaars.
 
Bedoeling van dit project is de productie van snoekbaars te optimaliseren en te kijken wat de mogelijkheden zijn in Vlaanderen, maar ook informatie verstrekken aan potentiële investeerders. Daarmee hoopt Inagro een bijdrage te leveren aan de stijgende vraag naar vis in de wereld. Vandaag komt al de helft van de visproducten uit aquacultuur, waarvan het meeste uit China. Het merendeel van onze vis wordt geïmporteerd, maar die situatie is niet houdbaar want ook in China stijgt de vraag naar vis massaal. Daarbovenop zit de natuurlijke visvangst nu al aan zijn maximum.
 
 
Vilt, maandag 8 oktober 2012